miercuri, 18 august 2010

Mituri despre violenta

Pornind de la experienta dumneavoastră de viată si cea didactică, vă propunem să reflectati asupra următoarelor mituri/prejudecăti despre violența umană:


1.Femeile nu-si bat bărbatii.
2.Copilul nu are voie să îsi acuze părintii.
3.Fetele sunt violate pentru că sunt provocatoare.
4.Copilul trebuie să facă ceea ce îi spun părintii.
5.Părintii au slăbiciuni: ei pot iubi si arată iubirea mai mult pentru unul dintre copii.
6.Copilul este indiferent atunci când în fata lui se fac observatii de tipul: nu seamănă cu mine, seamănă cu..
7.Copilul nu trebuie să aibă griji, cine stie ce îl asteaptă în viată.
8.Grija copilului este doar să învete.
9.Copilul trebuie să stie de frică.
10.Copilul face ce vede acasă.
11.Copiii învată acasă violenta.
12.Chiar dacă ai făcut un copil, poti trai exact ca înainte.
13.Părintele nu are de ce să se scuze în fata copilului.
Alegeti din lista de mai sus una sau două dintre afirmatii. Postati mai jos un mesaj cu argumentele pro sau contra sau reflectiile dvs. în raport cu acestea

Grija copilului este doar sa invete
de către iuliana mitran- joi, 24 iunie 2010, 11:50

Pornind de la afirmatia lui Creanga "Daca-i popa sa ceteasca, daca-i cal sa traga, daca-i copil sa se joace" sustin ca micutii pui de om nu trebuie sa aiba griji, si mai mult, grija invatatului. Expresii de genul "offff, iar am mult de scris la romana, la matematica!", "nici azi nu am facut sportul!", "nu imi place deloc la scoala!" sunt spuse frecvent de scolari. Odata cu inceperea clasei I elevul incepe munca: cresc responsabilitatile, are de rezolvat sarcini acasa, fie dificile, fie dense care conduc la acumulari de frustrari si ii reduc timpul de joaca. Este adevarat si indicat in acelasi timp ca parintele sa isi pegateasca copilul pentru viata de adult, insa aceasta interventie a parintelui sau a mentorului nu trebuie sa fie pentru el o corvoada. Este bine ca el sa invete, insa de cele mai multe ori prin joc si lipsit de constrangeri (notarea poate consitui si o modalitate de constringere "Nu inveti, nu treci clasa!"). Literatura de specialitate abunda in teorii despre joc, despre particularitatile de virsta ale copiilor, invatare eficienta, sint amintite in varii articole disfunctionalitati la nivelul sistemului de invatamint etc.. In fine, sint multe de discutat pe aceasta tema, dar prefer mai mult actiuni/activitati concrete in rezolvarea acestei probleme scolare, cum ar fi un schimb de experienta cu scoli din alte tari.

Replică
Re: Grija copilului este doar sa invete
de către Liliana Mirela Isofache- vineri, 25 iunie 2010, 08:37
Buna Iuliana,
De acord, trebuie sa invete prin joc. Nu trebuie sa privim jocul doar ca pe o activitate recreativa. Pentru a nu i se parea prea greu la scoala trebuie sa fie pregatit din toate punctele de vedere psihologic, emotional...
Este greu pentru un copil care a avut doar ,,grija" jocului sa se trezeasca dintr-o data cu sarcini din ce in ce mai complexe. Unii le accepta, altii le refuza, li se par prea complicate. Trebuie ajutat in organizarea, planificarea activitatii de invatare. Din pacate tot parintii sunt cei care se plang odata cu intrarea copilului la scoala :,,este imatur", ,,toata ziua se gandeste numai la joaca", ,,temele sunt un chin". Adaptarea scolara este mai usoara pentru un copil responsabilizat, nu crezi? Scoala inseamna si competitie...unii se lanseaza singuri in ea, altii pentru ca asa vor parintii. Scolarul mic nu are valoarea notei, (calificativului). Noi adultii incercam sa ierarhizam, sa comparam, sa le pretindem sa fie mai buni decat ceilalti. Ce parere ai?

Replică
Re: Grija copilului este doar sa invete
de către iuliana mitran- vineri, 25 iunie 2010, 12:49
Sint de acord cu responsabilitatile copilului conform particularitatilor lui individuale, ele contribuie la maturizarea lui treptata. Dar ce se intimpla cu elevii carora li se pretinde sa fie mai buni decit ceilalti, sa fie premianti? Vor aloca mult mai mult timp studiului in detrimentru activitatilor recreative pe de o parte, iar pe de alta, vor de dezvolta un nedorit perfectionism, factor de vulnerabilitate pentru aparitia depresiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu